İçeriğe geç
Anasayfa » Yazılar » Psikosomatizasyon, Bedenimiz Sinyal Verir!

Psikosomatizasyon, Bedenimiz Sinyal Verir!

Psikosomatizasyon nedir?

Somatizasyon bozukluğu, tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel-bedensel semptomların görülmesidir. Psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Danışanın somatizasyon bozukluğu tanısı alabilmesi için bu rahatsızlıkların iş, sosyal,okul ve aile ortamı gibi yaşamındaki önemli aktiviteleri ciddi anlamda etkilemesi gerekir. Somatizasyon bozukluğu olan kişilerde, tıbbi testlerin sonucu genelde normal çıkar. Kişiler genelde hastalıkları hakkında endişe uyarlar çünkü sağlık problemlerine neyin sebep olduğunu bilemezler. 

 Somatizasyon Bozukluğunun Semptomları Nelerdir?

Semptomlar genellikle baş ağrıları, sırt ağrısı, karınla ilgili kramplar ve pelsive alt karın ağrılarıdır. Diğer semptomlar eklemlerde, bacak ve kollarda ve göğüste ağrıyı içerir. Somatizasyon bozukluğu mide bulantısı, ishal ve kusmaya da neden olabilir.

  Somatizasyon Bozukluğunun Nedenler Nelerdir

Somatizasyon bozukluğunun altında yatan neden genellikle stres unsurudur.  Stres oluşturan olayların kişi tarafından fark edilmemesi, görmezden gelmesi ya da çözümlenememesi kişide psikolojik sıkıntılar oluşturur ve somatik şikayetlere neden olur. Bilinçaltı, kişinin bedensel ağrılarını kullanarak psikolojik stres unsurlarından kendini korumaya çalışır.

Travmatik Yaşantılar:

Kişide stres yüküne neden olan en önemli etken travmatik yaşantılardır. Kişide güncel stres unsurları olmasa bile geçmiş travmatik olaylar stres unsuru oluşturabilmektedir Somatizasyon bozukluğu nedenleriyle gelen danışanların çoğunda çocukluk dönemi ya da daha geç dönem travmatik yaşantı deneyimlerini tespit ederiz. 

Tedavi

Bilişsel-davranışçı psikoterapi tedavisinde ilk olarak kişinin yaşadıkları belirtiler ile ilgili düşünceleri belirlenir ve bunlar olumlu düşüncelerle yer değiştirilmesi hedeflenir.  Danışan belirtileri yaşamaya devam etse de olayları yorumlayış şeklini değiştirerek kişinin semptomlarının  azalması beklenir.

Tedavide amaç şikayetlerin tamamen ortadan kalkmasıdır. Danışanların travmatik yaşantıları psikoterapi ile çalışıldığında şikayetlerin giderek azalır ve bir süre sonra ortadan kalkar.

EMDR yöntemi ile travma çalışması yapmak daha kısa sürede bizi sonuca ulaştırır. EMDR ile birlikte ilaç tedavisi uygulandığında süreç daha da hızlı ilerler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir