İçeriğe geç
Anasayfa » Bozukluklar » Ergenlik Dönemi Dürtü Denetim Bozukluğu

Ergenlik Dönemi Dürtü Denetim Bozukluğu

Ergenlik döneminde bireyin davranışlarına hakim olamaması olarak tanımlayabiliriz. Her insanın çeşitli dürtüleri vardır ancak dürtülerimizi kontrol edemediğimiz anlarda mevcuttur. Dürtü denetim sorunu olan bireyler çevreye yada kendisine zarar verebilecek davranışları genel populasyona göre daha sık yapmaktadır ve bundan kaynaklı çeşitli toplumsal, hukuki, ahlaki sorunlar yaşamaktadırlar.

Ergenlik döneminde görülebilecek dürtü kontrol bozukluklarından bazıları şunlardır:

  • Trikotillomani (Saç Yolma Hastalığı): Bu bozuklukta, kişi kendine yönelik istemsiz bir dürtü sonucunda kendi saçını koparma veya yolma eğilimindedir. Bu davranış genellikle stresli veya gergin anlarda ortaya çıkar.
  • Kleptomani (Çalma Hastalığı): Bu bozuklukta, kişi bir nesneyi çalma dürtüsüne sahiptir, ancak bu nesneyi gerçekten ihtiyaç duymadan veya hırsızlık amacıyla almıştır. Genellikle nesnelerin maddi değeri düşük olsa bile, çalma eylemi kontrolsüz bir dürtü sonucunda gerçekleşir.
  • Piromani (Kasıtlı Yangın Çıkarma): Bu bozuklukta, kişi kasıtlı olarak yangın çıkarma dürtüsüne sahiptir. Yangın çıkarma eylemi, sıklıkla bu dürtüyü kontrol edememek sonucu gerçekleşir ve bu davranışın ardında genellikle kişisel bir çıkar veya öfke durumu bulunmaz.
  • Aralıklı Patlayıcı Bozukluk (Saldırganlık Dürtüsü Bozukluğu): Bu bozuklukta, kişi öfke patlamaları yaşama eğilimindedir ve bu patlamalar sonucunda saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu saldırgan davranışlar sıklıkla başkalarına veya mülklere yönelik olabilir.
  • Bu tür dürtü kontrol bozuklukları, kişinin dürtüselliğini kontrol etmekte güçlük çektiği durumları ifade eder. Genellikle psikoterapi ve gerekirse ilaç tedavisi gibi yaklaşımlarla tedavi edilirler. Profesyonel bir sağlık uzmanına başvurmak, bu tür dürtü kontrol bozukluklarıyla başa çıkmada önemlidir çünkü bu bozukluklar kişinin yaşam kalitesini ve işlevselliğini ciddi şekilde etkileyebilir.