Ergenlik, ebeveyn ile çatışmaların en yoğun yaşandığı dönemdir. Ebeveyn çocuklukta sözünü dinleyen bir çocuğa alışmışken ergenlik ile birlikte kendisine karşı çıkan bir çocukla karşılaştığında otoritesinin sarsıldığını hissetmektedir. Ergen artık bu süreçte kafasında ideal bir ebeveyn oluşturur. Mevcut ebeveyn ile idealdeki ebeveyn çatışması ergen bireyi çatışmaya itebilmektedir. Aynı zamanda ebeveynin çocukken bireye söylemiş oldukları ergenlikte çatışmanın temelini oluşturabilmektedir. Ergenler başkalarının onları nasıl gördüklerine dair endişelere sahiptir bu durum da ebeveynlerin yorumları da önemli bir noktaya gelmektedir.
Ergenin ebeveynin isteklerini yerine getirmemesi itaatsizlik olarak algılanabilmektdir. Bu itaatsizlik karşısında ebeveyn baskıyla karşılık verebilir. Ergen bu süreçte akranları ile daha fazla zaman geçirmek isteyebilmektedir. Bağımsızlığını eline almak istemektedir. Tüm bunlar olurken ebeveyn ergenin dünyasına, eğitimine, akran ilişkilerine ve bağımsızlık arzusuna uyum sağlayabilmektedir.
Ergen ebeveyni eğitimleri ile ebeveynlerin hem kendi ebeveynlik doyumları hem de çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği noktasında yol gösterici olacaktır. Bu eğitim ile beraber ebeveynler ergen çocuklarının dünyasından bakabilecek ve kuşak çatışmasını engelleyici bilgilere sahip olacaklardır.