Bağımlılık, kişinin bir madde, alkol, nesne veya davranışı üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Bu kontrol kaybı kişinin zihinsel ve fiziksel işlevselliğini olumsuz yönde etkilemektedir. kontrolsüz şekilde kullanılan her madde veya yapılan her davranış bağımlılık riski oluşturmaktadır. Bağımlılık birçok farklı alanda görülebilmektedir. Örneğin madde, alkol, sigara, teknoloji, eşya veya davranış.
Kişi bağımlı olduğu nesne veya davranışı azaldığında/ bulamadığında öfke, uykusuzluk, huzursuzluk gibi yoksunluk belirtileri gösterebilir. Yoksunlukla birlikte nesneye olan istek kişinin karar verebilme, yargılama, öğrenme, hafıza ve davranışlar alanındaki işlevselliği ortadan kaldırmaktadır.
Bağımlılığın oluşmasında tek bir faktörden söz etmek mümkün değildir. Kişinin sosyal çevresi, aile yaşantısı, psikolojik etkenler, biyolojik etkenler ve yaşadığı ortam önemli faktörlerdir. Kişi tüm bu faktörler ile başa çıkabilme stratejileri oluşturmaktadır. Bu stratejiler sağlıklı veya sağlıksız yollarda olabilmektedir. Sağlıksız baş etme yöntemlerinin oluşmasının temelinde bbu faktörler etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra çoğunlukla bağımlılıklar “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesiyle başlamaktadır. Burada kişinin merak duygusu baskın gelmektedir.
Bağımlılıklar bireyin kişilerarası ilişkilerini, aile yaşantısını, ekonomik hayatını, iş hayatını ve fiziksel sağlığını büyük ölçüde olumsuz olarak etkilemektedir. Bağımlı olan bireyler hayatla bağlantılarını kaybeder, hayatlarının merkezlerine bağımlı oldukları nesneyi yerleştirmektedirler. Tekrardan hayatlarındaki işlevselliklerini geri kazanabilmeleri açısından grup terapileri destek mekanizması olabilmektedir. bağımlılık tek başına mücadele edilebilecek bir alan değildir. Bağımlılıkla mücadelede grup terapileri ile birlikte kişi sosyal izolasyondan uzaklaşarak bir gruba dahil olup aidiyet hissedebilmektir. Grup terapileri ile birlikte benzer durumlara karşı oluşan duygu ve bilgi aktarımı da kişilerde farkındalık ve bu farkındalıkla birlikte gelen çözüm alternatiflerinin fazlalığını sağlamaktadır.